Nypremiärer på Stockholms Stadsteater.


Nu till hösten så kommer tre pjäser från förra spelåret tillbaka. Det glädjer mig stort att flera får chansen att se mästerverket Gengångare med bla. Helena Bergström, Gerhard Hoberstrofer och Kalle Malmberg i rollerna. Den pjäsen berörde mig något enormt. Alla skådespelare gör fenomenala insatser och bidrar till att Gengångare inte bara blir sevärd utan ett måste att se och beröras av.


Gengångare. Foto av Petra Hellberg.


En annan pjäs som har nypremiär senare den här veckan är komedin Lärare För Livet. Det är också en pjäs jag rekommenderar varmt men mest om man vill ha ett gott skratt och känna igen sig i skolans värld. För man behöver inte vara lärare för att känna sig träffad. Pjäsen skildrar skolans värld men personerna som finns där finns även på andra arbetsplatser. Visst har man haft en chef som är rädd för konflikter och lovar allt och alla vad de vill bara för att slippa ta konfrontationer. Eller en kollega som är så pinsam att man själv skäms över henne/honom. Sen finns det oftast en arbetsnarkoman och någon som tänker nytt och framåt och några som tänker bakåt. Jag tycker att ensemblen fungerar fantastiskt tillsammans och alla får sin tid i rampljuset men så finns det några som lyser mer än de andra och det är Andreas Kundler, Pia Johansson och Lena Nilsson. När den nya rektorn Olle (spelad av Kundler) kommer och ska försöka styra upp situationen kan det inte bli något annat än förvirring samt mycket skratt. Lärare För Livet är helt klart en sevärd pjäs för alla, även de som inte är kvar i skolans värld.


Lärare För Livet. Foto av Joel Persson.


Sista Sommaren hade sin nypremiär i förra veckan. Det är en pjäs som visar olika typer av familjerelationer samt tar upp det tunga ämnet döden. Det åldrande paret i pjäsen spelas briljant av Meg Westergren och Björn Gustavsson. Det är en pjäs jag rekommenderar till alla, för alla kan säkerligen känna igen sig. Alla har vi någon form av familj som vi i sin tur har olika relationer med. I pjäsen kommer parets dotter Chelsea på besök som aldrig riktigt känt att hon varit tillräcklig i sin faders ögon. Chelsea spelas av Ann-Sofie Rase som under förra spelåret verkligen visade sin mångsidighet som skådespelerska. Här gör hon ett klockrent porträtt av en kvinna som känner sig sviken av båda sina föräldrar och man kan inte bli annat än berörd av dramat.


Sista Sommaren. Foto av Anja Olofgörs.


Tillsammans med de nya premiärerna i höst så utgör dessa pjäser en stark spelplan för Stockholms Stadsteater som lär locka en hel del besökare till sina salonger under detta spelår.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0